'Egosaurus' og 'Ararat' - digtsamlinger af Rune Engelbreth Larsen

Animismens arv og naturens genfortryllelse

TILBUD — BEGGE BØGER: 200 KR. INKL. PORTO
MobilePay: 40 88 52 25

Ararat (2019) og Egosaurus (2022) består af en række digte om menneskets indvirkning på naturen fra kulturhistoriens gry til nutidens klimakrise og biodiversitetskrise. 

Historisk har menneskets relationer til naturen i højere grad været udtrykt i animistiske venskaber og slægtskaber uden de skarpe skel mellem mennesker og dyr eller mellem kultur og natur, der er den moderne hverdagsanskuelse. 

Derved afspejles anderledes nære og mere respektfulde relationer til naturen end den ublu ressourceudnyttelse og artsudryddelse, der især kendetegner naturtilstanden i dag.

I modsætning til vores animistiske kulturarv, er vi efterhånden kun tagere. Og når man kun ta’r og ta’r, er der til sidst ikke noget tilbage. Måske skulle vi prøve at dele mere af pladsen med naturen og i højere grad også blive givere igen? 

Ararat og Egosaurus italesætter verden og menneskets skiftende roller på poetisk vis i små, digteriske fortællinger om urtidens og nutidens relationer til kultur og natur. Men også om tro, vantro, overtro, fornuftstro og mistro i en global krisetid, der måske kalder på nye stemmer og perspektiver i en genfortryllelse af naturen.

I Egosaurus møder vi f.eks. en natur, der svarer igen, f.eks. gennem Odin, Uller og Freya, men også fra træer og dyr med indirekte blik på den moderne verdens klimakrise og biodiversitetskrise — og på menneskeligt overforbrug som drivkraften i krisernes dynamik.

Gamle og nye stemmer taler naturens sag, f.eks. har fru Corona noget at fortælle os om den moderne tilværelse og dens konsekvenser.

Og f.eks. bringer Altheria både historiske og aktuelle perspektiver til fortællingen om naturens vilde genkomst og genfortryllelse.

Ararat (2019) og Egosaurus (2022) er skrevet af Rune Engelbreth Larsen sideløbende med arbejdet på en større fagbog med arbejdstitlen Animisme — arv og aktualitet, der er planlagt til udgivelse i 2024 (og hvorfra noter og kladder løbende tilgængeliggøres på Facebook-siden Animisme.dk).

Samlet er de to digtsamlinger på ca. 200 sider, udgivet med hardcover-omslag og kan bestilles som én pakke til 200 kr. i alt (inklusiv porto og forsendelse i Danmark), betalt via MobilePay 40885225.

Ararat

Forfra
Megafauna
Naturtilbedelse
Tro
Sokrates
Jesus
Gud
Ånd
Øksen
Hamskift
Psykedelika
Præludium
Perspektiver
Tilsynekomster
Autoriteter
Sandheder
Vildnis
Naturværdi
Syndflod
Ararat
Stamtræer

 

Egosaurus

Ebbe
Egosaurus
Løven
Havet
Corona
Rummet
Altheria
Ravneflaget
Genfortryllelse
Flod

'Egosaurus' og 'Ararat' - digtsamlinger af Rune Engelbreth Larsen
Spread the love